Quinoa biela
Quinoa (mrlík čilský) je bezlepková, ľahko stráviteľná plodina, ktorá je pochádza z Južnej Ameriky, kde bola v staroveku považovaná za posvätnú a za "matku zŕn". V súčasnej modernej dobe patrí medzi top plodiny v zdravej výžive a mala by byť súčasťou aj Vášho jedálnička. Quinoa sa veľmi jednoducho a rýchlo upravuje. Má prijemnú štruktúru, neutrálnu chuť, preto ju viete bárskde použiť.
Účinné látky: obsahuje veľké množstvo bielkoviny a vlákniny, množstvo aminokyselín a tiež širokú škálu vitamínov a minerálov (A, B, C, mangán, horčík, vápnik, železo, fosfor, meď, zinok).
POUŽITIE: Viete ju pripraviť na sladko i na slano ako alternatíva rôznych obilnín. Môžete ju podávať ako prílohu k mäsu a omáčkam, do ovocných aj zeleninových šalátov, zapiecť so zeleninou, mäsom i syrom, pridať do cesta na lievance a sušienky, uvariť z nej kašu alebo nákyp a mnoho ďalších chutných pokrmov. Dá sa kombinovať tiež so sušeným ovocím (slivky, marhule, višne, jahody, maliny, brusnice) alebo orieškami (mandle, kešu, para orechy, pekanové orechy) aj semienkami (ľanové, chia).
Nutričné hodnoty na 100g:
Energia: |
1568 kJ / 373 kcal |
tuky: |
6,9 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: |
0,9 g |
sacharidy: |
60,1 g |
z toho cukry: |
6,3 g |
bielkoviny: |
13,1 g |
vláknina |
9 g |