Rozum do hrsti 130g - zmes orieškov, sušeného ovocia a semienok
Táto zmes pokrýva všetky výživné látky, ktoré potrebuje Váš mozog a nervový systém k správnemu fungovaniu.
Vlašské orechy a obsah látok potrebných pre mozog:
- veľký podiel tuku, až 62%, zastúpený viac nenasýtenými mastnými kyselinami a lecitín.
- 6,8 % kyselina linoleová, omega 3 mastné kyseliny, znižujú hladinu triglyceridov a cholesterolu v krvi, zabraňujú zápalovému procesu v cievach a následnej tvorbe krvných zrazenín
- 31,8 % kyselina linolová významne napomáha znížiť hladinu cholesterolu v krvi, je potrebná pri tvorbe protilátok a stavbe nervového tkaniva
- kvalitné proteíny 14,3%
- 13,5% sacharidov, sú to najmä oligosacharidy a veľmi malé množstvo sacharózy, preto sú vhodné aj pre diabetikov
Okrem iných pozitívnych účinkov pravidelná konzumácia vlašských orechov pomáha predchádzať vzniku náhlej cievnej mozgovej príhody, infarktu myokardu, pomáha udržiavať pružné cievy a zabraňuje vzniku aterosklerózy, kontroluje krvný tlak, zrážanlivosť krvi a znižuje hladinu cholesterolu.
Píniové oriešky (semená borovice píniovej):
- svojím obsahom vitamínu B12 patria medzi potraviny s jeho najvyšším obsahom. O niečo vyšší obsah majú už len slnečnicové semienka, pšeničné klíčky a pivné kvasnice.
- vitamín B1 a železo (3mg/100g)
- tuky 61%, ich zastúpenie, kvalitatívny a kvantitatívny podiel je veľmi blízky vlašským orechom
- proteíny 11,6%
Pistácie sú pre mozog veľmi cenou stravou, obsahujú:
- bielkoviny, tuk, sacharidy, vodu, množstvo antioxidantov, vlákninu, železo, vápnik, zinok, selén, meď, horčík, fosfor, draslík, sodík, mangán, omega 3 omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, kyselinu pantoténovú a kyselinu listovú
- zlepšujú prietok krvi v cievach
- prirodzene stimulujú dobrú náladu a udržiavajú nervový systém v dobrej kondícii
- olej, ktorý je obsiahnutý v pistáciách dokonca priaznivo ovplyvňuje zápal mozgu
Slnečnica:
- bráni poškodeniu buniek vďaka vitamínu E
- významne redukuje pôsobenie voľných radikálov v tkanivách
- napomáha správnej zrážanlivosti krvi
- znižuje hladinu cholesterolu
- tryptofán zlepšuje náladu
Slnečnicové semienka sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, bielkoviny, vlákninu, železo, meď, mangán, selén, fosfor, horčík, vitamín E, B1, B6 a kyselinu listovú.
Kakaové bôby:
- sú veľkou podporou pre správnu činnosť mozgu
- obsahujú flavonoidy, antioxidanty, ktoré spomaľujú celý proces starnutia mozgových buniek a kognitívnych funkcií
- konzumácia kakaových flavonoidov zlepšuje prietok krvi v kľúčových častiach mozgu, čo vedie k zlepšeniu pracovnej pamäte, lepšiemu sústredeniu a pomáha pri predstavovaní vizuálnych snímok, čo potvrdili aj posledné štúdie
Machovka peruánska:
- je taktiež zaujímavou zložkou potravy pre mozog, obsahuje na ovocie neobvyklé množstvo proteínov - až 16%
- je skvelým zdrojom beta-karoténu, tiamínu, niacínu, vitamínu C a fosforu
- má vysoký obsah bioflavonoidov